Thursday, November 12, 2009

bila umur bertambah 1 angka

pada tanggal 9 november 1987,hari Isnin lahirlah seorang bayi perempuan,atau pnggilan rugged baby girl.Lalu,proud mama n baba telah menamakannya Puteri Jasmin Farhana,tapi oleh kerana nama babanya(ahmad jamal abdul nasir) terlalu panjang,puteri terpaksa di'drop'kan dari nama..sebab tak muat.
Kemudian bayi itu dibawalah pulang ke rumah moyangnya di Kg.Mengkasar..di mana dia telah menghabiskan masa2 terawalnya melihat dunia.Bayi perempuan ini diberi nickname yang rugged untuk tahun 80an..MIN..sungguh minimum dan ringkas tapi moyangnya yang gembira dengan kelahiran cicit perempuan pertama ini menggelarnya,MANIS..nasib tak carry on jd name manja sampai besar..sebab kenyataannya kurang manis.

Bayi ini ditatang bagai minyak yang penuh kerana dia cucu pertama keluarga mama dan babanya..Jadi dia agak menempa nama sewaktu itu.Setelah besar sedikit,bayi ini banyak menghabiskan masa dengan nendanya di Taman Sepakat,Kuantan.Dia dikenali di Taman Sepakat kerana tabiat kuat menangis.Orang tua2 kata sawan tangis..
Sawan rupenya bayi ini.
Dia kemudian diberi therapy yg sungguh dahsyat,nendanya yang cool telah melumur bawang ke mata supaya bayi berjiwa sensitif ini berhenti menangis.

Lama kelamaan,bayi ini menjadi kanak2 perempuan yang sungguh adore warna pink dan barbie.Dia sekarang dah kurang menangis tapi dia tak berhenti bercakap pula.Nenda dan akinya kadang2 kena migrain akibat soalan2 dan cerita merapu kanak2 ini.Dia juga selalu menangis guling2 di kedai buku hamid bros sekiranya dia tidak dibelikan buku.
Walaupun suka baca buku,sungguh annoying.
Bila mama dan babanya bekerja,dia ditinggalkan dengan pembantu rumah lelaki..ye lelaki.Kanak2 bernama jasmin ini hari2 main masak2 dengan pembantu yang dipanggilnya pakcik dollah itu.What a life,pakcik dollah kena layan kanak2 feminin macam dia.

Setelah memasuki bangku sekolah,dia duduk dengan nendanya.Ketika tadika dia selalu buat nendanya pening.Dia pernah menyorok dalam toilet tadika seharian sewaktu misi datang memberi suntikan,dia juga pernah terbuang air kecil tapi menuduh rakannya sehingga menimbulkan pergaduhan..kasihan rakannya itu.
Di sekolah rendah,dia baik sikit.Dia belajar baik2 dan aktif berjoget dan menyanyi.Dia juga selalu masuk pertandingan bercerita,tapi ceritanya semua rekaan dia.Susah kalau kecik2 kuat berimaginasi..sebab itu dia selalu menang sebab dia berjaya reka bedtime story dia sendiri.Di sekolah rendah dia suka juga cari pasal dengan budak laki,sampai merah telinga classmate dia kena pulas macam pulas motor.Harap budak itu sudah maafkan.Sewaktu berusia 9 tahun dia berpindah ke Kuala Lumpur,jadi orang keyel pula.Waktu di kl,dia masih meneruskan career dalam bidang 'gila pentas' sehinggalah ke sekolah menengah


Di sekolah menengah dia nakal tak,baik pun tak.Dia menjalankan aktiviti nakal di samping menjadi pelajar berjaya.Dia jadi librarian,dia masuk brassband,dia masuk kebudayaan.Dia kenal hidup bermula di zaman ini,kat sini dia mula ada geng,ada monkey2 love,masuk modelling dan melakukan rutin remaja.
Handphone menjadi teman baik bermula di zaman ini.
Tahun 2005 dia dah habis sekolah..bayi yang dulu kuat menangis ini sekarang menyumbang lagi suaranya.Dia kini berjinak2 dengan jamming.Dia nyanyi kat wedding,function n of course nyanyi dalam bilik air.Dia gila mic waktu itu.
Tak lama lepas tu result Spm keluar.Dia kemudian jadi pelajar kolej pula.Perempuan ini mulanya sangat berkeras hati tak mahu ambil diploma in science dan tetap mahu masscom tapi akhirnya dia mengaku kalah dan terus jadi orang scientific.Zaman kolej sangat indah baginya,di sini dia bertemu dengan seorang jejaka dari penang.Hang taw la sapa,malu ar chek nak khabaq..Dia kini sudah remaja dan mula take life seriously

3 tahun berlalu,dia kemudian sambung degree pula.Mahu mengejar cita2 kononnya.Dia dan jejaka dari penang terpaksa bercinta long distance kerana tanggungjawab masing2.Dia hidup di Shah Alam sahaja.Perempuan ini kadang2 bosan di UiTM,kerana dia rindu zaman diplomanya yang lebih simple itu.Dia belajar lebih berdikari dan mula pikir mahu kawin(eceh).Dia sedar dia dah dewasa.
Sekarang,perempuan itu sudah 2 tahun buat degree,dia masih ada dua tahun untuk masuk alam pekerjaan juga perkahwinan ^.^'.Dia kini genap 22 tahun 9 nov yang lalu.Umur dia sudah bertambah dan dia perlu bersedia untuk face da future.Dah besar dah bayi perempuan ini.

Bayi perempuan yang dulunya sawan kini sudah jadi seorang gadis yang suka tulis blog.

THE END

3 comments:

ringo said...

hahaha nakal btol ko min kecik2

hAizi si bObOb said...

entry ini sgt c00l :))

Jasmin Chenta said...

ringgo : ini bru tunjuk nakal manje...yg nakal brutal,biarlah rahsie..haha

bob : bila busan kite akan kuat merapu;b