Monday, October 12, 2009

lelaki vs perempuan

ape kelebihan lelaki berbanding perempuan??ape hebatnya lelaki compare to perempuan??
cube anda2 sekalian pikir dan nilaikan..di sisi Tuhan,kaum Adam memang lumrah diorang dilahirkan sebagai pemimpin..lahirnya Hawa pun dari rusuk kiri Adam..jadi memang dari segi tu mereka memang ade kelebihannya..nobody can argue on that,kn?kn?
tapi..as a human being,hamba Allah..perlukah perempuan diperlekehkan??diperkecilkan??dan tunduk pada kuasa yg cuma dipinjamkan Tuhan?as a woman,yes..kita patut taat pada suami,pada ayah pada abang..tapi erti taat kita tu dinilai mcm mane agknye?harus ke perempuan sentiase mengalah?tak boleh defend diri sendiri?xboleh bersuara?untuk dinilai ketaatan dan keikhlasan diowang??

wanita dan lelaki base on certain situation ini :

1) bila si wanita bercerita tentang kisah sedih diorang kat kawan lelaki,si lelaki akan anggap perempuan tu lemah dan mengada-ngada harap perhatian .tapi kalau lelaki cerita kisah cengeng diorang pada perempuan nanti alasannya,'lelaki kadang-kadang perlukan pandangan wanita,bukan nk perhatian pun'.(baiklah..mcm tu cerita kt mak sudah kan?)

2) bila si wanita tertinggi suara pada lelaki even sebab defend diri sendiri,lelaki cakap perempuan itu sangatlah kurang ajar,biadap n etc..tapi bila diorang maki2 perempuan tanpa menjaga air muka perempuan tu..dia akan cakap,'perempuan memang xboleh cakap elok2 nanti pijak kepala'.

3) bila si wanita lambat dan si lelaki menunggu,dia dengan lantangnya membunyikan hon kereta sekuat hati tanda protes,xkiralah eventhough si perempuan sedang sarat mengandung dan harus terkejar2 turun tangga asalkan peluh lelaki dia xjatuh sebab menunggu tapi bila lelaki pulak lambat dan perempuan menunggu,lelaki akan cakap,'xpayah nak buat muka pulak,macamla aku xpenah tunggu kau'.

4) bila si wanita sakit sampai pucat2 muka,si lelaki mahu si perempuan senyum dan jangan nak lembik2 sangat,jgn bagi alasan sakit then xlayan diorang tapi bila si lelaki sakit,call dari si perempuan pon dia xlarat nak angkat.

5) bila nampak kaum perempuan curang,lelaki akan cakap perempuan itu perempuan sundal n etc tapi bila si lelaki pasang banyak dia xpeduli pulak pasal feeling perempuan2 yang dia madu2kan tu n bagi alasan lelaki boleh berlaku adil

6) bila si wanita pegang jawatan tinggi n diorang terpaksa ikut telunjuk kaum wanita mulalah si lelaki xsenang duduk and kata si wanita gila kuasa dan xda kualiti pemimpin pun tapi bila lelaki pegang takhta,bukan main eksen lagi..orang bawahan ni dia tengok sipi2 je

7) bila si wanita kena usha dengan lelaki lain,si lelaki akan cakap si perempuan yang terhegeh2 tengok lelaki tu tapi bila si lelaki usha awek hot,dia akan kata,'mcm knal ar perempuan tu,ingatkan kawan saya tadi'.

8) bila si wanita meluah perasaan kat girl friends dia,si lelaki akan kata wanita tu memburuk2kan si lelaki pada kawan2 si wanita tapi bila si lelaki mengadu nasib kat kawan2 dia,n si wanita found out..si lelaki cakap,'kawan2 saya xpenah burukkan awak macam kawan2 awak burukkan saya'.

9) bila si wanita menangis,si lelaki akan kata air mata wanita tu terlalu murah asik nak nangis tapi bila si lelaki nangis dia mahu si wanita anggap itu air mata macho yang keluar untuk perempuan tu saja'.gosh!

10) bila si wanita jatuh cinta dengan si lelaki,si lelaki susah nk percaya si wanita ikhlas pada dia tapi bila si lelaki cakap dia dah fall in love dengan si wanita dia mahu si wanita percaya 100% kata2 dia

11) bila si wanita mahu berdikari dan tidak bergantung 100% pada lelaki,si lelaki akan kata si wanita nak cari opportunities dan nak berlagak pandai tapi bila si lelaki diperlukan,si lelaki akan cakap si wanita telalu depends on dia

12) bila si wanita sibuk,si lelaki kata si wanita xbagi perhatian kat dia tapi bila si lelaki sibuk dan si wanita nak perhatian,si lelaki cakap dia penat T-T

13)bila si wanita stress dan pms,si lelaki cepat je nak fedup dan cakap si perempuan dah berubah tapi bila si lelaki stress,suka2 hati diorang je nak lepaskan marah pada si wanita


tu antara yang dapat kita nampak dari opinion seorang perempuan..n 4 sure i know bukan semua lelaki begini dan bukan semua wanita begitu..kita hidup as individual..cuma most of guys put their ego high n see women as nothing compared to them..ini bukan pengalaman i tapi i gather from sekeliling i..satu yang pasti,tinggi mana pun darjat lelaki serendah mana pun wanita berbanding lelaki,kita sama di sisi Allah kan?yang bezakan kita cuma amal dan iman je..ececeh nak ceramah plak i ni.soooooo..guys,jgnla pandang rendah pada perempuan,jgnla treat perempuan macam kami ni tiada perasaan seperti anda ye..
darah anda dan kami same colour..

walaupun anda suami,jgnla hope isteri anda layan anda seperti raja tapi anda treat mereka seperti hamba..
walaupun anda ayah,jgnla hope anak2 pompuan kamu berdiam diri bila lihat kamu lakukan kesilapan..
walaupun anda abang,jgnla layan adik perempuan anda macam mereka itu bodoh dan naif
walaupun anda boss lelaki kepada pekerja wanita,jgnla anda anggap mereka itu robot dan sangat takut kepada anda kerana mereka lemah x berdaya..
walaupun anda boyfriend,jgnla anda harap girlfriend anda patung anda dan abaikan perasaan dan keinginan mereka..

kamu dan aku sama saja
ada akal,ada hati,ada keinginan
beza kita cuma hormon
beza kita cuma kromosom
tapi kita berdua manusia,hambaNya..

7 comments:

ringo said...

lelaki baik la..sob..sob..sob..

Jasmin Chenta said...
This comment has been removed by the author.
Jasmin Chenta said...

memang baik..kadang2 je kurang baik..pompuan pun cm2..no hard feeling r,this is a general post..;D

lili11 said...

Perempuan adalah pelengkap kp lelaki, kan!
Err ... mau join kontes tak? Mungkin nak calunkan Zahiril Adzim for Weblog Popular 1malaysia ker ...? (I perasan you follow Zahiril).
Boleh menang handbag! Jom!!
Tenkiu!

Jasmin Chenta said...

wah!!sounds interesting..yup,i follow blog die..thanks 4 noticing ;D

cintaqaseh said...

perempuan and lelaki ada kelebihan masing2 kan...

neway..i like u entry..especially part yang last tuh...

i follow ur blog ya..then u follow me back ya...hehhe..muka tak malu ni..=)

Jasmin Chenta said...

thanks kamu sbab sudi follow..i'll follow u too ;)